Ekwipunek gastronomi – sprzęt, jaki pozwala przygotować smaczne pożywienie
Opis
Prawdopodobnie każdy z nas przywodzi sobie czasy, kiedy to naczynia gastronomiczne były zamocowane do stołu a sztućce przykute łańcuchem.
Tamten czas już się skończył, a bieżące czasy stawiają miarodajne warunki dyscyplinie gastronomicznej, po to aby kontrahent mógł zjeść smaczne oraz w błogiej atmosferze.
Ważnym atrybutem tego wszystkiego jest czas oczekiwania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było dopuszczalne, restauracje, bary itp. muszą być wyposażone w urządzenia. Każdy właściciel pragnie, by urządzenia spełniały swą rolę jak najdłużej, sprzęt ma obowiązek sprzyjać latami.
Wskutek tego powinno się zwrócić do zaufanych i popularnych firm ale co się też przedkłada na obszerne koszta. Urządzenia oraz oprzyrządowania dzielimy ze względu na miejsce, w którym mają pozostać zastosowane. Do bazowych i niezbędnych urządzeń jesteśmy w stanie zakwalifikować piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, garnki, zmywarki itd. Przychodząc do tak wspaniale wyposażonej restauracji, zrozumiemy ze restaurator przywiązał ogromną wagę do zadbania o wizerunek swojej firmy, ale też o kontrahentów, żeby zostali szybko obsłużeni – w następstwie tego przetestuj piece konwekcyjno parowe. Utrzymanie schludności w zakładzie gastronomicznym jest niezwykle uciążliwe z uwagi na różnorodność występujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi oraz dokładnie tego dopilnowuje. Sanepid jednoczy nam się z czymś złym, z figurami nakładającymi wysokie kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc zorganizować pracę w sposób bezpieczny i nie zagrażający zdrowiu kontrahentów. W głównej mierze, zdrowe oraz smaczne posiłki przyrządzane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, i sposobu jej przechowywania. Co możemy ogłosić o czystości naczyń? Bardzo ważnym urządzeniem pomagającym utrzymać czystość jest zmywarka.
Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Według przeprowadzonych badań, naczynia umyte w zmywarce z należytą chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie zawierają takich wyników. Pamiętajmy też o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg i ścian, bo to one są największym magnesem na bakterie.